Att spela in i studio

VÄLKOMMEN TILL HOSTSTOP STUDIO!

Först så bekantar vi oss med lokalerna och chefstekniker Holger Schellwat. Observera att akustiken inte alls är som det kommer att bli på skivan! Man bör spela in torrt och nära och hörlurar kanske känns ovant. En låtlista bör vara klar, men det behöver inte spelas in i ordning. Bäst är att börja med en lätt låt för att "bli varm i kläderna" och sedan de svåra... för att avsluta med några lätta när man börjar bli tröttare. Det är naturligtvis ingen stress men man kanske spänner sig litet ändå. Då är det dax för en liten kaffeskvätt...

Det bästa receptet att spela in en låt är att först provinspela ett spår, och sedan provlyssna och ev korrigera exempelvis tempo. Om tempot är bra men något annat är fel så kan man ändå använda den inspelningen svagt i lurarna för nästa tagning. Man kan nämligen klippa ihop de bästa bitarna i olika tagningar om bara tempona stämmer. Detta är sagt för att den mesta studiotiden går åt för provlyssning. Alternativt kan man bara backa tillbaks och spela in de extra svåra partierna. Om det är nervöst kan man spela in en vers i taget, och sedan klippa ihop hela spåret. Samma sak vid ev pålägg av tex andrastämmor. Man kommer kanske också på någon musikalisk finess under inspelningen och detta ska man absolut ta tillvara!

När inspelningssessionen är klar är det dax för finputsning i datorn. Detta kan ske någon dag efteråt så man hinner få distans. Teknikern hinner också lägga de olika spåren i ordning så att det blir lätt att jobba. Nu "luslyssnas" och klipps de olika spåren så att ett färdigt spår finns. Sedan är det dags att klä på musiken lämpligt eko, allt ifrån Kölnerdomen till folkparkerna.., stereobreddning, stötas ock blötas på 100 olika sätt osv.

Ett annat inspelningsförfarande är att man har en färdiginspelad diskett med sig med kompet på MIDI. Dessa spår kan sedan ändras hur mycket som helst, tempo, tonartsförflyttningar, byta instrumentljud, lägga till spår efteråt, flytta melodier framåt eller bakåt, kort sagt allt! Detta innebär att inspelningstiden för artisten blir dramatiskt kortare och extra tid kan disponeras till omtagningar och experiment. Det innebär också att man i förväg kan arrangera musikstycken och botanisera i olika ackompanjemangsstilar så man exakt får det man vill ha! HostStop-studion samarbetar med flera MIDI-studior som exakt vet hur filerna kan överföras tex. genom internet. En studio som är extra bra på notbundet MIDI-material och som rekommenderas är Musikteknik, som också kan ge ut ev. Nothäfte.

Så är masterskivan klar och du funderar hur du ska göra. Plattan är naturligtvis en platinavinnare... men hur många exemplar ska man göra? Några stycken för privat bruk ingår, men vill man ha 50-100 st bör man nog anmäla den till NCB så att det blir en "riktig" skiva som man kan skicka till tex. radiostationer... Priset för detta är c:a 9 kr per st om man räknar med att sälja skivan för tex 100:- Bränna skivor kan man göra själv om man har brännare och ett självkostnadspris kan bli c:a 7 - 8 kr per skiva + 6 kr till per st för fodral, ettikett och omslag. Detta är lågt räknat, lämnar man bort tillverkningen blir det naturligtvis dyrare.

FÖRBEREDELSER

Ett foto till skivomslag och baksidestext. Lista på titlar som skall inspelas, gärna med text/kompositör (och helst förlag också). Anteckning om ev dubbningar så inget glöms bort. Kontrakt, dvs tillstånd att spela in, och fördelningen av kostnader inom bandet. Till sist det viktigaste: att bestämma producent eller åtminstone någon som kan säga sista ordet - annars blir nog skivan aldrig färdig!

HostStop-studion utmärker sig genom hög ambitionsnivå och tekniskt kunnande för att ge en plattform för artistens skapelseförmåga. HostStop-studion ligger också naturskönt och promenader eller skidåkning kan ge artisten tillfälle och ro att vädra nya musikaliska infallsvinklingar.



KONTAKT



Mobiltelefon: +46-70-5912516

Skicka  e-post

MusikTeknik hemsida

Skicka epost till Musik Teknik


Hem